Salam Jumaat. Sejak sekian lama, oven dan pengukus ku memang tersimpan rapi.Tuannya terlupa dah hobinya yang satu lagi ni. Memang malasss......Tetiba, seminggu dua ni, semangat datang balik. Dalam dok sibuk banyak kerja, tetap curi masa nak membaking, mengukus bagai..... Makannya taklah seberapa cuma meletihkan badan je. Tapi hati seronok pulak. Macam-macam idea datang. Ni projek semalam.
Ramai orang pandai buat moist chocolate cake ni. Dalam blog pun ada banyak resepinya. Saya selalu mencuba resepi dari blog tersohor saja seperti Secubit Garam, Ummi Kuantan, blog Hanieliza dan beberapa yang lain sebab confirm jadi.Tapi tentu tak samalah dengan yang mereka buat sebab mereka dah terbukti hebat, kita ni tahap amatur pun jauh lagi. Ni antara resepi yang saya perolehi dan selalu buat.Saya suka sebab guna self raising flour dan tak perlu tambah lagi soda bicarbonate. Soda bicarbonate ni kalau penggunaan banyak, saya kurang gemar rasanya. Terima kasih pada pencipta resepi.
Kek Chocolate Moist
Bahan-bahan:
- 250gm butter
- 1 cawan gula castor
- 1 cawan gula perang
- 4 biji telur (A)
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 cawan susu segar suam
- 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
- 3/4 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula castor
- 1 cawan gula perang
- 4 biji telur (A)
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 cawan susu segar suam
- 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
- 3/4 cawan serbuk koko
Bahan-bahan choc ganache:
- 150gm coklat masakan
- 1 sudu besar susu pekat
- 1/4 cawan air panas/susu cair
- 1 sudu besar butter
Cara Membuatnya:
1. Ayak tepung bersama serbuk koko.
2. Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang.
3. Masukkan esen vanila .
4. Masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul lagi hingga gebu.
5. Masukkan susu dan tepung yang diayak secara selang-seli dan guna kaedah kaup balik
hingga adunan sebati.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil.
7. Kukus selama 11/2 jam atau sehingga kek masak.Setelah sejuk, hiaskan dgn
choc ganache.
choc ganache.
Untuk membuat choc ganache:
Coklat masakan dipotong kecil, masukkan ke dalam periuk atau mangkuk.
Campur susu
pekat dan air panas/susu cair.
Masaklah cara double
boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Biarkan seketika supaya ganache tak terlalu cair.Tuangkan keatas kek tadi.
No comments:
Post a Comment