Saturday, 20 October 2012

BER 'WEEKEND' d CAMERON / KL


Sekarang, jadi cikgu memang agak tension, kerja bertimbun-timbun. Belum habis yang satu, sudah datang yang lain. Selalunya, bertimpa-timpa pulak tu. Jadi, untuk meredakan kepala, setiap kali hujung minggu, mulalah berkira-kira nak menyenangkan hati. Jadilah, dapat bertenang selama 2 hari. Hari Isnin, tegang semula.

Dua minggu lepas ke Cameron Highlands. Saya memang suka sangat kalau ke sana. Keadaan redup di kelilingi tumbuhan hijau, sayur2an, ladang teh, strawberri dan bunga2an menyejukkan pandangan dan jiwa. Cuaca sejuk menjelang petang dan semakin sejuk pada malam hari memang saya sukai. Baliknya, adalah membeli sedikit sayuran dan karot. Hari ni baru menghabiskan karot tu.

               Kek karot yang dibuat pagi ni, ter'perang' sedikit keadaannya. Baru keluar oven.

   Dah di'topping'kan dengan cheese cream tapi punyalah hodoh. Kenalah 'make up' kan sikit dengan  strawberri kering. Kalau karot kering tak elok pulak.

          Siap sedia untuk dibaham oleh anak yang sedang bercuti panjang di rumah sekarang ni.       Rasanya, esok akan habislah ditelannya.







 Bunga-bunga berkembangan.

 Minggu lalu ke Puncak Alam dan Kuala Lumpur. Sempat juga berjalan-jalan sekadar mencuci mata.
 



                                                Penat jalan, singgah makan-makan pulak.

Minggu ni tak kemana-mana pun sebab dompet dah rabak dan teres sana-sini. Duduklah dulu senyap-senyap di rumah.

Selamat berhujung minggu......

Friday, 19 October 2012

REQUEST RAKAN SEKERJA...

Salam Pagi Jumaat yang mulia...

Hari ni tetiba datang mood nak mengupdate blog yang sudah lama dipinggirkan. Sekarang memang dah kurang sangat membuka blog sendiri apatah lagi nak berjalan-jalan ke rumah orang. Mungkin bila tiba cuti agak panjang 3 minggu lagi, insyaAllah akan diaktifkan semula. Hari ni terajin pun, sebab kawan nak minta resepi kek coklat yang telah dibuat beberapa minggu yang lalu... lama dah pun sebenarnya. Dia nak buat untuk Raya Haji katanya. Resepi ni telah saya ubahsuai sedikit dari resepi asal yang diperolehi dari internet juga dulu.


Kek Coklat (kukus atau bakar)

Bahan A

250gm butter
1/2 cawan gula kastor
2 biji telor A
1 cawan susu pekat / susu creamer pekat manis

Bahan B 

1 3/4 cawan tepung gandum
1/2 camca teh baking powder
1/2 camca teh soda bicarbonate
1 cawan serbuk koko/serbuk coklat

Bahan C

1 kotak susu coklat jenama Dutchlady atau lain-lain (kotak kecil saja)
1 bungkus sedang biskut oreo
(buang creamnya dan dipatah2kan kecil dengan tangan, jangan diramas )

Cara-caranya:

- Pukul butter dengan gula sampai putih. Kemudian masukkan telur satu persatu sambil diputar lagi hingga kembang dan ringan. Campurkan susu pekat dan putar lagi sampai sebati.

- Ayak kesemua bahan B bersama.

-Masukkan Bahan B kedalam adunan butter tadi secara berselang seli dengan susu coklat. Akhir sekali, masukkan serpihan biskut oreo tadi dan sekadar digaul rata sahaja.
Alas acuan dengan kertas minyak dan griskan. Tuang adunan dan bakar atau kukus selama 1 jam lebih kurang. Lepas tu bolehlah diletak topping coklat jika suka atau dihidangkan begitu saja. 
(Boleh juga ditambah kismis hitam jika suka)

Wednesday, 10 October 2012

SALAM..



Lama tak update blog. Jiwa semak! .... Kerja terlalu banyak sampai tak tau nak mula yang mana dulu. Setiap hujung tahun, macam nilah, sibuknya kalah ketua kampung. Mana tidaknya, masa awal2, menunda kerja. Bila dah nak hujung tahun baru kelam kabut, PBS tak siap lagi, kad sulit belum diisi,
mana yang kena diisi online jg belum beres, borang prestasi pun kena lengkapkan, soalan periksa kena sedia dan macam2 lagi. Nanti lepas budak2 periksa, nak kena semak jawapan pula, paling berat paper essay lah, pening kepala. Sudahnya, blog ni rehat panjanglah jawabnya.

Ini saja yg dapat dihidangkan untuk santapan minda kali ini...Bismillah Lima, tidak terlalu panjang untuk dihafal, amalan untuk diri dan anak2.
         


                        Foto: Selamat beramal..Bismillah 5..

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
Dengan nama Allah yang Menyembuhkan
Dengan nama Allah yang Mencukupi
Dengan nama Allah yang memberi Kesejahteraan
Dengan nama Allah yang tidak memberi mudarat sesuatu di bumi juga di langit
dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui ..

Saturday, 29 September 2012

Saturday, 15 September 2012

SALAM PETANG SABTU...


Selamat bercuti dan berhujung minggu. Kebetulan cuti tiga hari lamanya, maka ramailah orang yang mengambil kesempatan untuk melangsungkan kenduri kahwin dan ada juga yang masih membuat jamuan rumah terbuka raya di hari-hari terakhir bulan Syawal ini. Selamat datang Zulqa'edah, bulan yang kesebelas dalam kalendar Islam. Sekarang ramai orang Islam sudah mula bertumpu ke kota suci Mekah untuk mengerjakan haji. Moga segalanya dipermudahkan untuk kita dimana jua kita berada.
Cuti kali ini nampaknya duduk di rumah sajalah. Nak bercuti kemana-mana, anak pula ada di rumah yang kebetulan pulang untuk cuti tiga hari ni. Nak ajak dia ikut sekali jalan-jalan, homework dan assignmentsnya bertimbun. Nampaknya taklah dia bercuti pun tapi sekadar menyiapkan kerja di rumah dan bukan di asrama.

Sekarang nak cerita pasal cookies yang dibuat semalam. Dalam sibuk-sibuk ke sekolah tu, sempat lagi membakar cookies ni. Ikutkan letih memanglah, tapi membaking ni pun hobi juga, jadi bila tengok hasilnya, seronok pula. Ini sebenarnya nak bekalkan untuk anak-anak balik Isnin ni. Kebetulan sebelum raya hari tu, membeli bahan-bahan kuih ni banyak bukan main, malangnya tak sempat membuatnya sebab sibuk sebelum raya tu.


Anak yang sulung tu memang suka sangat cookies jenis yang rangup. Stock nya sentiasa ada untuk kudapannya setiap hari. Kalau habis, sibuklah dia suruh kita buatkan. Antara resepi biskut rangup seperti di bawah:-

CRUNCHY NUTS & CORNFLAKES COOKIES

Ingredients:



300 grams butter
150 grams castor sugar
2 tsp vanilla essence

100 grams almond nibs or hazel nuts (toasted)
120 grams cornflakes
100 grams chocolate chips
300 grams all purpose flour
1 tsp emplex
 
Method:

Beat butter and sugar until smooth. Add in vanilla essence.
Add sifted flour, nuts and cornflakes.
Finally, add chocolate chips. Mix well.
Preheat oven to 165C
Bake in the hot oven for about 15 to 20 minutes.

Boleh juga guna 260 gm tepung gandum bersama 40 gm tepung jagung atau tepung beras dan tak payah letak emplex. Membakar apa saja jenis cookies, mesti pastikan betul-betul masak dan garing, barulah ia rangup.

 Saja letak resepi kat blog ni untuk rujukan. Esok tak tau nak masak apa lagi. Mungkin kalau ada yang menarik sikit, akan diletak jugalah dalam blog sebab itu saja idea yang ada untuk dicatat.

Wednesday, 12 September 2012

OPEN HOUSE...sambungan cerita.


Belum habis cerita tentang open house raya hari tu. Bukan istimewa sangat pun. Saja nak letakkan gambar-gambar yang belum ada untuk kenangan sendiri. Nak masukkan post lain, tak ada idea lah pula. Sejak kebelakangan ni, kerja banyak termasuk yang tertangguh sekian lama. Jadinya, bila balik rumah sudah keletihan. Bila letih, otak pun jadi kosong, tak dapat berfikir. Hanya gambar-gambar ni sajalah yang ada.




 



Hujung minggu ni cuti tiga hari. Bestnya, boleh rehat panjang sikit. Anak yang bongsu tu pun katanya nak balik. Kalau dia ada hujung minggu ni, maka akan adalah N3 masak-masak nanti.
Kalau tak ada tu, maknanya, ibunya malas dan makan di kedai saja.

Ni memang entry merapu betul. cukuplah setakat ni dulu.

Thursday, 6 September 2012

SEKADAR SEMBANG KOSONG...


Salam... Sehari dua ni terajin pula mengupdate blog. Maklumlah tak makan tengahari, jadinya tak payah sibuk nak masak lunch. Kebetulan, masih bulan raya, mood riang ria dan suka tengok yang cantik-cantik tu masih ada. Sejak semalam dok belek bunga-bunga yang ada kat blog orang. Terpegun sungguh. Cantik-cantik belaka.