Saturday, 29 September 2012

Saturday, 15 September 2012

SALAM PETANG SABTU...


Selamat bercuti dan berhujung minggu. Kebetulan cuti tiga hari lamanya, maka ramailah orang yang mengambil kesempatan untuk melangsungkan kenduri kahwin dan ada juga yang masih membuat jamuan rumah terbuka raya di hari-hari terakhir bulan Syawal ini. Selamat datang Zulqa'edah, bulan yang kesebelas dalam kalendar Islam. Sekarang ramai orang Islam sudah mula bertumpu ke kota suci Mekah untuk mengerjakan haji. Moga segalanya dipermudahkan untuk kita dimana jua kita berada.
Cuti kali ini nampaknya duduk di rumah sajalah. Nak bercuti kemana-mana, anak pula ada di rumah yang kebetulan pulang untuk cuti tiga hari ni. Nak ajak dia ikut sekali jalan-jalan, homework dan assignmentsnya bertimbun. Nampaknya taklah dia bercuti pun tapi sekadar menyiapkan kerja di rumah dan bukan di asrama.

Sekarang nak cerita pasal cookies yang dibuat semalam. Dalam sibuk-sibuk ke sekolah tu, sempat lagi membakar cookies ni. Ikutkan letih memanglah, tapi membaking ni pun hobi juga, jadi bila tengok hasilnya, seronok pula. Ini sebenarnya nak bekalkan untuk anak-anak balik Isnin ni. Kebetulan sebelum raya hari tu, membeli bahan-bahan kuih ni banyak bukan main, malangnya tak sempat membuatnya sebab sibuk sebelum raya tu.


Anak yang sulung tu memang suka sangat cookies jenis yang rangup. Stock nya sentiasa ada untuk kudapannya setiap hari. Kalau habis, sibuklah dia suruh kita buatkan. Antara resepi biskut rangup seperti di bawah:-

CRUNCHY NUTS & CORNFLAKES COOKIES

Ingredients:



300 grams butter
150 grams castor sugar
2 tsp vanilla essence

100 grams almond nibs or hazel nuts (toasted)
120 grams cornflakes
100 grams chocolate chips
300 grams all purpose flour
1 tsp emplex
 
Method:

Beat butter and sugar until smooth. Add in vanilla essence.
Add sifted flour, nuts and cornflakes.
Finally, add chocolate chips. Mix well.
Preheat oven to 165C
Bake in the hot oven for about 15 to 20 minutes.

Boleh juga guna 260 gm tepung gandum bersama 40 gm tepung jagung atau tepung beras dan tak payah letak emplex. Membakar apa saja jenis cookies, mesti pastikan betul-betul masak dan garing, barulah ia rangup.

 Saja letak resepi kat blog ni untuk rujukan. Esok tak tau nak masak apa lagi. Mungkin kalau ada yang menarik sikit, akan diletak jugalah dalam blog sebab itu saja idea yang ada untuk dicatat.

Wednesday, 12 September 2012

OPEN HOUSE...sambungan cerita.


Belum habis cerita tentang open house raya hari tu. Bukan istimewa sangat pun. Saja nak letakkan gambar-gambar yang belum ada untuk kenangan sendiri. Nak masukkan post lain, tak ada idea lah pula. Sejak kebelakangan ni, kerja banyak termasuk yang tertangguh sekian lama. Jadinya, bila balik rumah sudah keletihan. Bila letih, otak pun jadi kosong, tak dapat berfikir. Hanya gambar-gambar ni sajalah yang ada.




 



Hujung minggu ni cuti tiga hari. Bestnya, boleh rehat panjang sikit. Anak yang bongsu tu pun katanya nak balik. Kalau dia ada hujung minggu ni, maka akan adalah N3 masak-masak nanti.
Kalau tak ada tu, maknanya, ibunya malas dan makan di kedai saja.

Ni memang entry merapu betul. cukuplah setakat ni dulu.

Thursday, 6 September 2012

SEKADAR SEMBANG KOSONG...


Salam... Sehari dua ni terajin pula mengupdate blog. Maklumlah tak makan tengahari, jadinya tak payah sibuk nak masak lunch. Kebetulan, masih bulan raya, mood riang ria dan suka tengok yang cantik-cantik tu masih ada. Sejak semalam dok belek bunga-bunga yang ada kat blog orang. Terpegun sungguh. Cantik-cantik belaka.